De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) kijkt met argusogen naar het voorstel van het kabinet om de overdrachtsbelasting te differentiëren. De NVM pleit voor een meer integrale herziening van het hele financiële en fiscale stelsel rond de vastgoedmarkt.

Het kabinet wil de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen en tegelijkertijd diezelfde belasting voor particuliere beleggers naar 8% verhogen. NVM-voorzitter Onno Hoes: “Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters in de woningbouw schiet zijn doel voorbij. Het doel is om starters een betere toegankelijkheid tot de woningmarkt te geven, maar dat wordt met het afschaffen van de overdrachtsbelasting niet bereikt."

Ook de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 8% voor particuliere beleggers en voor commercieel vastgoed zal volgens Hoes verkeerd uitpakken. "Naar alle waarschijnlijkheid zullen de huren omhoog gaan. Meer woningaanbod, in combinatie met beleid dat aandacht heeft voor de lokale verschillen zien wij als een betere oplossingsrichting", aldus Hoes.

Bron: NVM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

Dossiers: Prinsjesdag 2020

9

Gerelateerde artikelen