De overdrachtsbelasting heeft de Nederlandse schatkist afgelopen jaar krap 1,8 miljard euro opgeleverd, het meest sinds 2011. De hogere opbrengsten vallen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samen met de aantrekkende woningmarkt.
Ongeveer de helft van de opbrengsten komt voort uit woningverkopen. Vorig jaar werden volgens het statistiekbureau ,,aanzienlijk meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Ook steeg de gemiddelde koopsom van een woning, wat de schatkist eveneens ten goede kwam.
 
Overdrachtsbelasting wordt geheven op onroerende zaken zoals woningen of bedrijfspanden. Halverwege 2011 is het tarief voor de aanschaf van een woning van 6 naar 2 procent verlaagd. Voor bedrijfspanden of gronden moet nog wel 6 procent overdrachtsbelasting worden afgedragen.
 
De totale opbrengst over afgelopen jaar staat overigens in het niet bij de jaren van voor de crisis. Zo was de overdrachtsbelasting in 2007 goed voor bijna 5 miljard euro. Circa 61 procent van dat bedrag werd via woningverkopen binnengehaald. In 2013 waren de opbrengsten, mede door de verlaging van het tarief voor woningen en het ineenstorten van de woningmarkt, afgenomen tot een vijfde van dat bedrag.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

2

Gerelateerde artikelen