De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Eigen Huis (VEH) vinden het positief dat de periode van renteaftrek over meegefinancierde restschuld wordt verruimd van 10 naar 15 jaar.

"Het kabinet heeft geluisterd naar haar pleidooi voor een betere restschuldfinanciering en de positieve effecten van het lage btw-tarief", aldus de VEH. .De succesvolle tijdelijke schenkregeling wordt tot spijt van de makelaars niet verlengd. Tot het einde van dit jaar kunnen bijvoorbeeld ouders hun kinderen 100.000 euro belastingvrij schenken voor het aankopen, verbouwen of aflossen van een woning. Vanaf 1 januari 2015 gaat dit bedrag weer terug naar 50.000 euro. Mogelijk blijven bepaalde voorwaarden voor het gebruik van de schenking wel enigszins ruimer dan de oorspronkelijke regeling.

De regeling rond de renteaftrek bij een restschuld wordt daarentegen verruimd. In plaats van tien jaar, is de rente over de restschuld straks vijftien jaar aftrekbaar. De maatregel bespaart huishoudens met een restschuld honderden euro's per maand. Daarnaast heeft het kabinet de regeling voor huizenbezitters met een dubbele hypotheek uitgebreid. Eigenaren die hun huis niet verkocht krijgen, mogen in plaats van twee jaar, straks drie jaar lang de hypotheekrente aftrekken.

Ook de tijdelijke maatregel van laag btw-tarief voor verbouw, onderhoud en renovatie van woningen wordt verlengd tot medio 2015. Volgens de makelaarsvereniging is dit een gunstige impuls voor de woningmarkt. Met name voor huishoudens die de komende maanden een huis kopen en vervolgens wat willen verbouwen.

Knelpunten

"Er bestaan echter nog grote knelpunten die beleidsmatige oplossingen behoeven, met name op het gebied van financiering", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Niet alleen de woningmarkt, maar ook de samenleving is sterk veranderd en bepaalde trends zetten ook door. Zo vergt de snelle flexibilisering van de arbeidsmarkt aanpassingen in het hypotheekbeleid, om aansluiting te houden op de moderne samenleving. Politiek, banken en toezichthouders zullen hierop samen met de markt en maatschappelijke vertegenwoordigers snel antwoorden moeten vinden, om de woningmarkt ook echt meer structureel weer op de rails te krijgen."

Bron: NVM/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2014

0

Gerelateerde artikelen