De financiële recherche van de Amsterdamse politie heeft dinsdag tien personen aangehouden op verdenking van witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en hypotheekfraude. Het gaat om mensen in de leeftijd van 23 tot en met 45 jaar oud die werkzaam waren in de makelaardij, bij administratiekantoren en/of als hypotheekadviseurs, meldt de politie vrijdag.

Het strafrechtelijk onderzoek begon na een tip via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) en een melding van een verdachte vastgoedtransactie. Ook kwam er informatie naar voren uit een onderzoek naar invoer van cocaïne in de haven van Rotterdam. Deze informatie leidde uiteindelijk naar de hoofdverdachte in de zaak, een 40-jarige Amsterdammer. Hij zou zich in een sturende rol hebben beziggehouden met grootschalige hypotheekfraude waarbij vervalste inkomensgegevens werden gebruikt. Het ging dan om veelal "opgepluste" jaarcijfers en fictieve dienstverbanden. De hoofdverdachte is zelf in het bezit van een vastgoedportefeuille. Veel van zijn klanten blijken volgens de politie arbeidsmigranten.

Via de hoofdverdachte kwamen de andere verdachten in beeld. Na de aanhoudingen zijn op negen verschillende locaties in Amsterdam, Almere, Badhoevedorp en Zaandam woningen en bedrijfspanden van de verdachten doorzocht. Ook zijn zeven kluizen in De Nederlandse Kluis doorzocht. Daarbij heeft de politie administratie, contant geld en waardevolle goederen als horloges en sieraden in beslag genomen.

De verdachten zijn donderdag heengezonden, maar blijven wel verdacht. Het onderzoek loopt nog en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De financiële recherche werkt hiervoor samen met verschillende instanties, waaronder het Combiteam van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Vreemdelingendienst van de politie Amsterdam.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

688

Gerelateerde artikelen