De Verenigde Arabische Emiraten staan niet langer te boek als een laks land in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. De Financial Action Task Force, opgericht om criminele geldstromen aan te pakken, haalt de VAE van zijn grijze lijst af.

De Financial Action Task Force (FATF) onderzoekt wereldwijd hoe criminelen geld witwassen. De internationale organisatie houdt ook een zwarte lijst bij van landen die amper optreden tegen verdachte geldstromen. Daarnaast is er een grijze lijst met landen die te weinig doen tegen witwassen, maar wel hebben beloofd maatregelen te nemen om dat te verbeteren.

De VAE belandden in 2022 op die grijze lijst. Volgens de in Parijs gevestigde FATF heeft het land sindsdien nieuw, strenger beleid ingevoerd. "De VAE staat daarom niet langer onder verscherpt toezicht van de FATF", schrijft de organisatie.

Banken in de VAE zijn onder andere klanten van bepaalde nationaliteiten strenger gaan controleren, zoals Russen. Tussen januari en oktober vorig jaar deelde de overheid 250 miljoen dirham (63 miljoen euro) aan witwasboetes uit. Dat is drie keer zoveel als in het voorgaande jaar.

Voor grote buitenlandse banken met activiteiten in de VAE kan het veel geld schelen nu het land niet langer op de grijze lijst staat. Doordat de risico's als hoog stonden aangemerkt, waren banken veel geld kwijt aan extra controles om zelf aan alle regels voor het bestrijden van witwassen te voldoen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht, Ondernemingsrecht

303

Gerelateerde artikelen