Het team Ondersteuning Softwareontwikkelaars (OSWO) van de Belastingdienst heeft twee vragen beantwoord van softwareontwikkelaars over de scholingskosten van een ex-werknemer en de drempelvrijstelling RVU. Deze antwoorden kunnen in verband met de aangifte loonheffingen ook relevant zijn voor werkgevers.

  1. Vraag: Vanaf 2021 kan een werkgever scholingskosten voor een ex-werknemer aanwijzen als eindheffingsloon. De werkgever kan dan de gerichte vrijstelling voor scholing toepassen. Moet je de ex-werknemer nog opnemen in de aangifte loonheffingen?

    Antwoord: De werkgever hoeft de ex-werknemer niet op te nemen in de aangifte loonheffingen als hij alleen een vergoeding of verstrekking krijgt die is aangewezen als eindheffingsloon. Dat hij eindheffingsloon heeft ontvangen, moet wel blijken uit de administratie van de werkgever.

  2. Vraag: De werknemer bereikt 10 april 2024 de AOW-leeftijd. De RVU-uitkering begint op 1 april 2021. Vanaf welk moment mag de werkgever rekening houden met de drempelvrijstelling RVU?

    Antwoord: De maximale periode waarvoor de drempelvrijstelling geldt, is 36 maanden voorafgaand aan het bereiken van de AOW-leeftijd. In deze situatie is dat 10 april 2021. Alle genietingsmomenten die liggen vóór 10 april tellen niet mee voor de drempelvrijstelling RVU. Dit staat in artikel 32ba, lid 7 Wet op de loonbelasting 1964.

Eerder dit jaar heeft het OSWO-team diverse vragen beantwoord over de aangifte loonheffingen en over de bijtelling van de fiets. September vorig jaar zijn er door het team vragen beantwoord over de code reden einde arbeidsovereenkomst, de contracturen en contractloon van een stagiair en de contractindicaties van een stagiair.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Salarisadministratie, Loonbelasting

3

Gerelateerde artikelen