Hof 's-Gravenhage oordeelt dat de WKK naar aard en inrichting is bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven en dat die bestemming naar buiten kenbaar is.

Belanghebbende (X bv) heeft een warmtekrachtkoppeling (WKK) geplaatst. In het kader van een sale en lease back transactie wordt de WKK in 2000 verkocht aan I bv. Op 5 januari 2009 komen belanghebbende en I bv overeen om de leaseovereenkomst te beëindigen. Op die datum levert belanghebbende de WKK aan Y bv. In geschil is of de WKK een onroerende zaak is. Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de WKK onroerend is. Volgens de rechtbank is de WKK namelijk naar aard en inrichting bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven. Dat de WKK kan worden verplaatst – voor periodiek onderhoud – en/of kan worden verwijderd zonder dat beschadiging van betekenis aan de WKK wordt toegebracht, doet volgens de rechtbank niet ter zake voor de toepassing van het criterium van de bestemming om duurzaam ter plaatste te blijven. Verder overweegt de rechtbank dat geen rekening kan worden gehouden met de mogelijke bedoeling van de bouwer van de WKK om de WKK niet duurzaam met de grond te verenigen, aangezien dit niet kenbaar is uit bijzonderheden van aard en inrichting van de WKK. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.

Hof 's-Gravenhage oordeelt dat de WKK naar aard en inrichting is bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven en dat die bestemming naar buiten kenbaar is. Hieraan doet volgens het hof niet af dat de WKK naar een andere locatie kan worden verplaatst noch dat de WKK kan worden (door)verkocht. Volgens het hof moet de WKK worden aangemerkt als hetzij een zelfstandige onroerende zaak dan wel een bestanddeel van het gebouw waarin de WKK is geplaatst, in de zin van artikel 3:3 BW. Belanghebbende heeft de overdrachtsbelasting terecht voldaan.

[Bron Uitspraak]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

Instantie: Hof 's-Gravenhage

Editie: 4 oktober

25

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen