Alleen in geval van evident misbruik van de herstelregelingen zal ontvangen compensatie voor de toeslagenaffaire worden teruggevorderd. Dat schrijft staatssecretaris De Vries van Financiën naar aanleiding van Kamervragen van de leden Mulder (PVV), Leijten (SP) en Omtzigt over het verkeerd terecht komen van de compensatie voor de toeslagenaffaire.

Het gevolg van de wens om gedupeerden snel en ruimhartig te compenseren, is dat er ook personen compensatie hebben ontvangen voor wie dit niet bedoeld is. De staatssecretaris bekijkt momenteel in welke gevallen een terugvordering op zijn plaats is. Voorop staat het vertrouwen dat ouders zorgvuldig behandeld worden.

Binnen de Belastingdienst zijn zorgen geuit over mogelijk oneigenlijk en ongericht gebruik van de herstelregelingen. Zo zijn er signalen van overcompensatie en van misbruik in combinatie met de inkomstenbelasting of de bijstand. Deze signalen zien met name op de Catshuisregeling. De onderwerpen uit de interne signalen worden geïnventariseerd en voor het debat op 2 februari 2022 met de Kamer gedeeld.

Er wordt rekening mee gehouden dat een klein percentage van de toegekende compensatie achteraf onterecht blijkt. Het percentage van achteraf onterechte uitbetalingen na de eerste toets wordt geschat op 2-5%. In specifieke gevallen wordt al anders gehandeld, zo worden schulden bijvoorbeeld niet kwijtgescholden ten aanzien waarvan een vergrijpboete of strafrechtelijke veroordeling heeft plaatsgevonden.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 24 januari

19

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen