Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur de uitkomst van de taxatie – mede in het licht van de eigen aankoopprijs door X bv – onvoldoende gemotiveerd heeft betwist. Naheffing uitsluitend op basis van de tabel is bovendien niet geoorloofd.

X doet BPM-aangifte voor een gebruikte Bentley Mulsanne 6.7 Speed V8 W.O Edition, die zij in Duitsland heeft gekocht voor € 210.000. De nieuwprijs was € 508.915 en X voldoet € 58.880 aan BPM. Volgens haar taxateur zijn geen referentie-auto's en is ook geen koerslijst beschikbaar, zodat de afschrijving (37,32%) is afgeleid uit de koerslijst van een (kale) Bentley van een ander type. In geschil is de naheffingsaanslag van € 11.350 op basis van de forfaitaire tabel.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur de uitkomst van de taxatie – mede in het licht van de eigen aankoopprijs door X bv – onvoldoende gemotiveerd heeft betwist. € 210.000 met 21% BTW en € 58.880 BPM komt overeen met een waarde van € 313.000. Dit spreekt eerder in het voordeel van X dan in haar nadeel. Naheffing uitsluitend op basis van de tabel is bovendien niet geoorloofd. De inspecteur stelt ook vergeefs dat een collector's item als deze niet in waarde zouden dalen. Dat is voor de onderhavige Bentley namelijk geen feit van algemene bekendheid. Het beroep van X is gegrond. De aanslag wordt vernietigd.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 3 januari

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen