Hof Den Haag oordeelt dat er geen aanleiding is om een waardevermindering wegens het schadeverleden in goede justitie vast te stellen als er geen enkel bewijs van een dergelijke vermindering is.

X doet BPM-aangifte voor een Mercedes-Benz CLA 250 sport met forse schade. Volgens het bijgaande taxatierapport is de handelsinkoopwaarde daarom slechts € 1000. Na controle door Domeinen accepteert de inspecteur slechts € 2676 als schade, omdat de rest al is gerepareerd. In geschil is de naheffing van € 2693. Rechtbank Den Haag stelt de waardevermindering wegens het schadeverleden in goede justitie vast op € 2000, omdat de auto nog geen twee jaar oud. De naheffing wordt verlaagd tot € 2458.

Hof Den Haag oordeelt dat er geen aanleiding is om een waardevermindering wegens het schadeverleden in goede justitie vast te stellen als er geen enkel bewijs van een dergelijke vermindering is. Zowel de taxateur van X als de taxateur van Domeinen hebben namelijk geen rekening gehouden met een correctie vanwege het schadeverleden. Bovendien is er geen aanvullend bewijs, zoals de in- en verkoopfactuur. Het incidentele hoger beroep van de inspecteur is gegrond. De verschuldigde BPM moet niet worden bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot van de referentieauto’s, maar van de CO2-uitstoot van de auto zelf. De naheffing wordt daarom verlaagd tot € 2653. Het beroep van X is ook gegrond, omdat de rechtbank voor de proceskosten ten onrechte het lage forfaitaire tarief heeft toegepast.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 8:75

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 9

Instantie: Hof Den Haag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Editie: 28 september

Informatiesoort: VN Vandaag

99

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen