Rechtbank Den Haag oordeelt dat de verklaring van mevrouw X over de herkomst van het verzwegen vermogen niet met objectief verifieerbare gegevens is onderbouwd, maar dit evenwel onvoldoende is om aan te nemen dat zij en/of haar partner jaren eerder ook al over dat vermogen beschikten.

Mevrouw X houdt volgens de inspecteur een verzwegen bankrekening in Zwitserland aan met een saldo van € 574.000. In 2017 is jegens X en haar partner (zie 18/8155) een informatiebeschikking genomen. In geschil zijn de IB-navorderingsaanslagen van X over 2003 en 2004, waarbij de helft van het vermogen aan haar is toegerekend. X stelt dat de bankrekening pas in 2010 door haar is geopend. Volgens de inspecteur geeft X geen plausibele en verifieerbare verklaring over de herkomst van het vermogen, zodat ook over eerdere jaren kan worden nagevorderd. Op de zitting verklaart X dat het geld afkomstig is van een zakenrelatie die het tegen vergoeding buiten het zicht van de Belastingdienst wilde houden.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de verklaring van X over de herkomst van het vermogen niet met objectief verifieerbare gegevens is onderbouwd, maar dit evenwel onvoldoende is om aan te nemen dat zij en/of haar partner in 2003 en 2004 ook al over verzwegen buitenlands vermogen beschikten. De enkele stelling van de inspecteur dat andere rekeninghouders van de betreffende bank wel hebben toegegeven dat zij in 2003 en 2004 ook al over verzwegen buitenlands vermogen beschikten, is daartoe namelijk onvoldoende bewijs. De beroepen van X zijn gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 16

Instantie: Rechtbank Den Haag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Bronbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

Editie: 26 februari

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

  556
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen