Hof 's-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat informatie uit de ordner door schending van het verschoningsrecht van de advocaat is verkregen en daarom niet mag worden gebruikt voor de belastingheffing. De correspondentie van de heer X met zijn accountant over de hoogte van de schade valt echter niet onder het verschoningsrecht.

De heer X raakt in 2009 gewond bij een vliegtuigongeluk en dient forse schadeclaims in. Zijn advocaat onderbouwt de claims met het argument dat X voorheen een zeer succesvol internationaal zakenman was. In totaal ontvangt X ruim $ 2 miljoen schadevergoeding zonder deze in de IB-sfeer te verantwoorden. Er wordt een onderzoek gestart als X deels contant een personenauto koopt. In geschil is of vervolgens terecht informatiebeschikkingen zijn genomen. De inspecteur beroept zich onder meer op de inhoud van een ordner die bij een huisbezoek is meegenomen. De ordner bestaat uit de correspondentie van X met zijn advocaat over de claims, die mede betrekking hebben op compensatie van misgelopen zwarte inkomsten. Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant moeten de informatiebeschikkingen worden vernietigd. De ordner is verkregen op een wijze die zozeer indruist tegen hetgeen van een behoorlijk handelende overheid mag worden verwacht dat het gebruik daarvan onder alle omstandigheden ontoelaatbaar is. De inspecteur had de echtgenote van X namelijk verteld dat hij in zijn (andere) hoedanigheid als ontvanger op zoek was naar vermogensbestanddelen om de invordering van de IB-navorderingsaanslagen veilig te stellen. De inspecteur gaat in hoger beroep.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat informatie uit de ordner door schending van het verschoningsrecht van de advocaat is verkregen en daarom niet mag worden gebruikt voor de belastingheffing (zie HR 12 maart 1997, nr. 30.478, V-N 1997/1293.10). De andere informatiebeschikking wordt slechts vernietigd voorzover niet duidelijk is welke concrete informatie de inspecteur wenst te krijgen. De betreffende vragen bestaan namelijk goeddeels uit algemene verdachtmakingen. De correspondentie van X met zijn accountant over de hoogte van de schade valt niet onder het verschoningsrecht van de advocaat, ondanks dat met deze stukken de schadeclaims door de advocaat zijn onderbouwd. Deze stukken moet X dus alsnog binnen vier weken aan de inspecteur verstrekken. Zowel het beroep van de inspecteur als het incidentele beroep van X zijn gegrond.

Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 8

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Editie: 4 juli

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen