Hof 's-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat met het differentiëren van de WW-premies is beoogd om in sectoren waar veel werknemers volgens een vast patroon gebruik maken van de WW de werkloosheid te beperken. Er is door X bv op gekunstelde wijze gepoogd om in aanmerking te komen voor de lage premie.

X bv exploiteert een uitzendbureau. Zij stelt vanaf januari 2014 Poolse arbeidskrachten beschikbaar aan agrarische bedrijven. X bv hanteert 1-jarige arbeidscontracten 'zonder uitzendbeding'. In geschil is of X bv in de periode 23 februari 2015 tot en met 19 april 2015 terecht het lage sectorpercentage WW-premie heeft toegepast. De inspecteur stelt dat X bv de hoge WW-premie is verschuldigd en legt een naheffingsaanslag op. Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant bestaat door de gehanteerde arbeidsovereenkomsten juist het risico op cyclische werkloosheid, waarvoor de hoge sectorpremie is bedoeld. Feitelijk is namelijk een nul-urencontract afgesloten voor gemiddeld 10 uur per week, terwijl X de eerste 78 weken geen salaris hoeft te betalen als er geen geschikt werk is. X bv gaat in hoger beroep.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat met het differentiëren van de premies is beoogd om in sectoren waar veel werknemers volgens een vast patroon gebruik maken van de WW de werkloosheid te beperken. Er is door X bv op gekunstelde wijze gepoogd om in aanmerking te komen voor de lage premie. In werkelijkheid wordt namelijk gewerkt op oproepbasis. De Polen werken vaak tijdelijk 40 uur of meer per week, waarna zij terugkeren naar Polen. Het beroep van X bv is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet financiering sociale verzekeringen 28

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Premieheffing

Dossiers: Agro

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Editie: 16 oktober

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen