Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat X slechts een kwart van de rente in aftrek kan brengen als negatieve inkomsten uit eigen woning. De onroerende zaak in Kroatië wordt namelijk deels verhuurd aan toeristen. Daarnaast is er een appartement dat wordt bewoond door de zoon van X.

X heeft de Kroatische nationaliteit en werkt in 2012 in Nederland. In zijn IB-aangifte 2012 brengt hij € 24.835 in aftrek als negatieve inkomsten uit eigen woning in verband met een onroerende zaak in Kroatië. De inspecteur is van mening dat niet het gehele bedrag aftrekbaar is, omdat de onroerende zaak niet volledig kwalificeert als eigen woning.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat X slechts een kwart van de rente in aftrek kan brengen als negatieve inkomsten uit eigen woning. Volgens het hof bestaat de onroerende zaak in Kroatië namelijk mede uit twee appartementen die worden verhuurd aan toeristen, en is er een derde appartement dat wordt bewoond door de zoon van X. Nu deze delen van het pand X of personen die tot zijn huishouden behoren niet als hoofdverblijf ter beschikking staan, is de rente in zoverre niet aftrekbaar. Het gelijk is aan de inspecteur.

Lees ook het thema Eigenwoningregeling

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.111

Editie: 24 mei

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Rubriek: Inkomstenbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

  473
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen