De Staatssecretarissen van Financiën hebben het Jaarplan 2021 Belastingdienst, Toeslagen en Douane aan de Tweede Kamer aangeboden. In drie afzonderlijke onderdelen komen de activiteiten van de Belastingdienst, Toeslagen en Douane aan bod.

De Belastingdienst zal zich in 2021 sterker focussen op dienstverlening en het consistent en consciëntieus implementeren en naleven van wet- en regelgeving bij het omgaan met risicosignalen en gegevensbescherming. Bij de sterkere focus op dienstverlening is een open oog en oor voor burgers en bedrijven essentieel; daarom zijn de activiteiten in 2021 gericht op een snelle, betrouwbare en zorgvuldige behandeling van de belastingzaken van burgers en bedrijven, waarbij hen deskundige en persoonlijke ondersteuning wordt geboden waar die nodig is.

De basis voor het toezicht door de Belastingdienst moet op orde zijn. In het concept plan van aanpak kiezen de staatssecretarissen ervoor om de processen rond risicoselectie en signalen van mogelijke fraude direct aan te pakken. In het eerste kwartaal van 2021 moeten de risico’s in deze processen in kaart zijn gebracht, hernieuwde kaders bekend zijn en de implementatie gestart. Hierbij wordt specifiek aandacht gegeven aan het gebruik van nationaliteit en projectcode 1043. Het doel van projectcode 1043 is het selecteren van aangiften inkomstenbelasting met een verhoogd risico op systeemfraude voor nader onderzoek.

Toeslagen werkt in 2021 aan de compensatie van gedupeerde ouders en het herstel van vertrouwen na de onterechte aanpak van vermeende fraudegevallen in combinatie met de hardheden in de regelgeving van toeslagen.

Het einddoel van de herstelorganisatie is dat alle ouders die mogelijk voor herstel in aanmerking komen zich hebben gemeld, zijn beoordeeld en gecompenseerd of hersteld en waar nodig geholpen om hun leven weer op de rit te krijgen. Alhoewel een maximale inspanning zal worden geleverd om zoveel mogelijk ouders in 2021 zekerheid te bieden, zal de hersteloperatie zeker nog in 2022 doorlopen.

Een van de belangrijkste activiteiten van de Douane in 2021 is het opvangen van de gevolgen van Brexit. In de eerste maanden van 2021 zal blijken of de voorbereidingen afdoende waren of dat aanvullende maatregelen genomen moeten worden.

De sterke groei van aangiftevolumes en de verdere digitalisering van de documentenstroom en het berichtenverkeer rond de grensoverschrijdende handel en het grensoverschrijdende goederenvervoer vragen om een nieuwe manier van werken, met een centrale rol voor data en automatisering. Om voldoende toegerust te zijn voor de toekomst worden in 2021 onder meer noodzakelijke veranderingen in de ICT doorgevoerd.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 26 november

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen