De nota naar aanleiding van het verslag van het wetsvoorstel Wet hardheidsaanpassing Awir is door Staatssecretaris van Huffelen van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer. Met het spoedwetsvoorstel kan vanaf op 1 juli 2020, als deze wet in het Staatsblad staat, worden gestart met de compensatie van de ouders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire.

In de nota komt onder andere de compensatieregeling aan de orde, alsmede de hardheidsregeling voor situaties langer dan vijf jaar geleden en de verruiming van de bestaande hardheidsclausule in de Awir. Voor ouders die niet of onvoldoende geholpen zijn met een compensatie (CAF 11 of vergelijkbaar), hardheidstegemoetkoming in de vorm van een herziening (hardheid stelsel tot 5 jaar geleden) of hardheidsregeling (hardheid stelsel langer dan 5 jaar geleden) is er een vangnetbepaling. Verder wordt de inrichting van de hersteloperatie uiteengezet.

Voor de hersteloperatie zijn er diverse adviesraden en commissies ingesteld om de overheid onafhankelijk te adviseren. Daarnaast worden ouders ondersteund door hen te koppelen aan een persoonlijk zaakbehandelaar en is samenwerking gezocht met gemeentes als ouders bredere hulp en ondersteuning nodig hebben. Deze mogelijkheid is er op dit moment alleen voor CAF 11-ouders, maar voor andere ouders wordt momenteel nog een geschikte methode ontwikkeld om vergelijkbare ondersteuning te bieden.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 10 juni

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen