Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met EU-recht is dat een spelersmakelaar, voor het plaatsen van profvoetballers bij een club, op het moment van plaatsen btw is verschuldigd over de provisies, terwijl hij deze provisies pas in de loop der jaren ontvangt.

Het Duitse baumgarten sports & more GmbH plaatst profvoetballers bij profclubs. Voor het plaatsen van de spelers bij een club ontvangt baumgarten een provisie van de club. Baumgarten ontvangt deze provisie halfjaarlijks, zolang de speler onder contract blijft bij die club en houder is van een licentie van de Duitse voetbalbond. In het jaar 2012 brengt baumgarten btw in rekening over de in dat jaar ontvangen provisies. Volgens de Duitse Belastingdienst moet baumgarten echter vanaf 2012 provisies voor spelerscontracten van bepaalde duur die in 2015 zouden aflopen aan de btw onderwerpen. De Duitse rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met EU-recht is dat een spelersmakelaar, voor het plaatsen van profvoetballers bij een club, op het moment van plaatsen btw is verschuldigd over de provisies, terwijl hij deze provisies pas in de loop der jaren ontvangt. Volgens het Hof van Justitie EU doet het belastbare feit zich namelijk niet voor op de datum van de plaatsing, maar pas bij het verstrijken van de perioden waarop de betalingen door de club betrekking hebben.

[Bron Uitspraak]

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie

Editie: 3 december

13

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen