Rechtbank Gelderland oordeelt dat de aanvullende uitkeringen wegens hulpbehoevendheid terecht in de IB-heffing worden betrokken en dat zij dus ook onderdeel uitmaken van het verzamelinkomen.

Mevrouw X is bedlegerig door een bindweefselaandoening, reuma en de ziekte van Crohn en heeft dagelijks intensieve zorg nodig. Vanwege haar arbeidsongeschiktheid krijgt X uitkeringen op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA) en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong). Deze uitkeringen worden wegens hulpbehoevendheid verhoogd tot 100% van het dagloon. in geschil of deze aanvullingen in 2015 zijn belast in de IB-sfeer. De Nationale Ombudsman concludeert in zijn rapport 'Vestzak, broekzak?' dat er een structurele oplossing voor het probleem van X moet komen, desnoods als uitzondering op de regel.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de aanvullingen wegens hulpbehoevendheid terecht in de heffing worden betrokken en dat zij dus ook onderdeel uitmaken van het verzamelinkomen. X stelt vergeefs dat door dit laatste de zorg-, en huurtoeslag, het kindgebonden budget lager wordt, de bijzondere bijstand en kwijtscheldingsregelingen vervallen en dat haar eigen bijdrage voor rechtsbijstand te hoog wordt. Wellicht kunnen de bevoegde instanties – mede in combinatie met wat in de onderhavige uitspraak is opgenomen – alsnog een structurele oplossing bieden. Meer dan het nogmaals in die zin onder de aandacht brengen, kan niet worden gedaan. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.104

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 23 april

12

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen