Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de naheffingsaanslag accijns terecht is opgelegd nu X rode diesel voorhanden heeft gehad en geen sprake is van een uitzonderingssituatie. 

X exploiteert een landbouwbedrijf en is zowel in Nederland als in België actief. X bezit diverse landbouwvoertuigen en werktuigen. Tijdens een controle door de Douane wordt er in de brandstofreservoirs van de landbouwvoertuigen en landbouwwerktuigen (waaronder drie beregeningspompen) rode diesel aangetroffen. X krijgt een naheffingsaanslag accijns opgelegd. In geschil is of dit terecht is.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de naheffingsaanslag accijns terecht is opgelegd. X maakt niet aannemelijk dat de rode diesel in België is getankt. Daarnaast maakt X ook niet aannemelijk dat sprake is van een uitzonderingssituatie met betrekking tot de drie niet zelfrijdende beregeningspompen. Twee van deze beregeningspompen zijn middels de daarbij aanwezige slang, pomp en vulpistool geschikt gemaakt voor de aflevering van rode diesel aan andere voer- en werktuigen en kunnen daardoor tevens worden gebruikt als voorraadtank. Het beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

BWBR00458574, 2

BWBR00458574, 91

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Accijns en verbruiksbelastingen

Editie: 17 mei

Informatiesoort: VN Vandaag

162

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen