Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X terecht aanslagen forensenbelasting heeft ontvangen voor het hebben van een toercaravan op een seizoenplaats.

X heeft een seizoenplaats op een vakantiepark voor zijn toercaravan. De caravan is aangesloten op nutsvoorzieningen. Omdat X in zowel 2022 als 2023 meer dan 90 dagen een gemeubileerde woning tot zijn beschikking heeft, legt de heffingsambtenaar aanslagen forensenbelasting 2022 en 2023 op. X woont namelijk niet in deze gemeente. X vindt dat de caravan roerend is en geen gemeubileerde woning in de zin van de Verordening. Daarnaast mocht de heffingsambtenaar volgens X geen gegevens opvragen bij het vakantiepark.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X terecht aanslagen forensenbelasting heeft ontvangen voor het hebben van een toercaravan op een seizoenplaats. Doel van de forensenbelasting is dat niet-ingezetenen die relatief veel in een gemeente verblijven meebetalen aan voorzieningen van deze gemeente. Een toercaravan kwalificeert volgens vaste rechtspraak als een gemeubileerde woning. Toercaravans beschikken over elementaire voorzieningen, zoals een toilet-, was- en kookgelegenheid en beschikken over een aansluiting voor elektriciteit en water. Een toercaravan is geschikt om enigszins duurzaam voor menselijke bewoning te dienen. De aanslagen forensenbelasting zijn terecht opgelegd. Ook mag de heffingsambtenaar op grond van art. 246a Gemeentewet en art. 53 AWR informatie opvragen bij het vakantiepark. Het beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 53

Gemeentewet 246a

Gemeentewet 223

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Editie: 17 mei

Informatiesoort: VN Vandaag

105

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen