Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën antwoordt op Kamervragen van de leden Alkaya en Kwint (beiden SP) dat het feit dat de toeslagouders niet al in juni 2019 zijn gecompenseerd werd veroorzaakt door de wens tot maatwerk.

Voormalig staatssecretaris van Financiën Snel was in juni 2019 al voornemens om met een compensatieregeling te komen voor de gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire. Destijds is een bedrag genoemd van € 5000 als overkoepelend bedrag voor aangedaan leed. Toen bleek dat de gemiddelde compensatie hoger zou liggen dan het oorspronkelijke voorstel van € 5000 is besloten dit voorstel niet door te laten gaan, maar om maatwerk te bieden.

De regeling van € 500 per halfjaar waarover de Adviescommissie Uitvoering Toeslagen (AUT) is geïnformeerd, is in de rechtspraak het standaardbedrag bij vertraagde besluitvorming of rechtspraak. De AUT heeft dit bedrag overgenomen als één van de elementen van de compensatieregeling. De huidige regeling is ruimer en biedt ouders daarnaast de mogelijkheid om een beroep te doen op de Commissie aanvullende compensatie werkelijke schade wanneer zij van mening zijn dat de compensatie niet voldoende is voor hun situatie.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 1 september

Informatiesoort: VN Vandaag

  247
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen