De Belastingdienst laat aan RTL Nieuws weten dat er nog geen boetes of dwangsommen zijn opgelegd omdat bedrijven, verenigingen en stichtingen zich niet houden aan het op tijd en juist inschrijven in het UBO-register. Tienduizenden bedrijven voldoen niet aan de wettelijke eisen. Sinds 27 maart van vorig jaar is een UBO-registratie verplicht.

Het Bureau Economische Handhaving (BEH), onderdeel van de Belastingdienst, heeft de taak om te controleren of bedrijven, stichtingen en verenigingen zich op tijd en juist hebben ingeschreven in het UBO-register. Het BEH komt pas in actie als het een melding krijgt van de Kamer van Koophandel (KvK) dat er mogelijk iets mis is.

De KvK doet de eerste controle nadat bijvoorbeeld gegevens die de bank heeft over een zakelijke klant niet overeenkomen met de gegevens uit het register. Dat gebeurde al enkele tienduizenden keren. Bedrijven moeten dan hun uiteindelijk belanghebbende wijzigen of uitleggen waarom de registratie wel degelijk klopt. Pas als de KvK en de organisatie in kwestie er niet uitkomen, komt Bureau Economische Handhaving in beeld, legt de woordvoerder van de Belastingdienst aan de nieuwssite uit.

Uiteindelijk kregen 1800 organisaties met handhaving van de Belastingdienst te maken. Er zijn tot nu toe door BEH nog geen boetes of dwangsommen opgelegd omdat in het proces van handhaving eerst wordt gestart met het contact leggen met het bedrijf over een terugmelding van mogelijke onjuiste of onvolledige registratie.

Bron: RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht, Fiscaal bestuurs(proces)recht

38

Gerelateerde artikelen