De Belastingdienst wil dat de provincie Groningen de btw over de extra bijdrage aan de bouw van de zuidelijke ringweg van de stad Groningen gaat betalen. Rijkswaterstaat steunt daarentegen de lijn van de provincie dat de btw gecompenseerd moet worden uit het btw-compensatiefonds, maar de belastinginspecteur wil daar niet aan, zo blijkt uit een tussenrapportage van het bouwproject.

RTV Noord meldt dat de provincie en de Belastingdienst al sinds de zomer discussiëren over de btw. De onvoorziene belasting is de laatste in een reeks van budgettaire tegenvallers voor de provincie rondom de bouw van de zuidelijke ringweg. De provincie moest vorig jaar nog een vaststellingsovereenkomst met aannemer Herepoort sluiten over de meerkosten van de bouw.

Sinds 2003 kunnen gemeenten en provincies met het btw-compensatiefonds (grotendeels) de btw terugvragen die ze hebben betaald over uitbesteed werk ten behoeve van gemeenschapsvoorzieningen. Als een gemeente of provincie afnemer is van de prestatie en de afgenomen prestatie niet wordt gebruikt voor btw-ondernemersdoeleinden, bestaat recht op compensatie uit dit fonds. In de parlementaire geschiedenis zijn als voorbeelden gegeven openbare wegen, openbare parkeerplaatsen of voor iedereen toegankelijke parken en speelplaatsen.

Kern van de discussie of een overheidslichaam in aanmerking komt voor btw-compensatie, is de beantwoording van de vraag wie de afnemer van de prestatie is. In 2016 besliste de Hoge Raad dat de gemeente Nijkerk afnemer is van de prestatie bij realisatie van de op- en afritten van de A28. De van het rijkswegennet onderdeel uitmakende op- en afritten dienen voor de collectiviteit van inwoners, waardoor de gemeente recht heeft op compensatie.

Waarom de belastinginspecteur bij het Groningse project geen compensatie wil verlenen is onbekend. Door de harde lijn van de Belastingdienst lijkt de overgebleven budgetruimte van 6,8 miljoen euro te veranderen in een tekort van 10 miljoen euro voor het bouwproject. De provincie is met het Rijk in gesprek over een oplossing, schrijft RTV Noord.

Bron: RTV Noord

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

12

Gerelateerde artikelen