Veel eigenaren van appartementen ontvangen een te hoge WOZ-aanslag van hun gemeente, waarschuwt Previcus Vastgoed. Volgens de taxatiespecialist nemen naar schatting negen van de tien gemeenten nog steeds ten onrechte de reserve uit het onderhoudspotje van de vereniging van eigenaren (VVE) mee bij de waardepaling van woningen.

VVE’s zijn verplicht om te sparen voor groot onderhoud. Deze reserve wordt ook doorverkocht aan de nieuwe eigenaar bij verkoop en is daarom onderdeel van de verkoopprijs, legt Previcus uit. Gemeentes kijken bij de waardering van een pand doorgaans naar drie vergelijkbare panden, die recent zijn aangekocht. Voor een goede vergelijking zouden de VVE-reserves moeten worden losgetrokken van de verkoopprijs.

De kwestie was vorig jaar nog onderwerp van discussie. Onder meer in de politiek werd erover gesproken. Previcus zelf voerde samen met de Stichting VVE Belang een juridische strijd. In oktober stelde het gerechtshof in Den Haag de organisatie daarbij in het gelijk.

De jaarlijkse gemeentebelastingen inclusief WOZ-beschikking vallen deze maand bij de meeste woningeigenaren op de mat. Previcus raadt mensen aan goed na te gaan of het voor hen zin heeft om bezwaar te maken. Immers: hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de lokale belasting voor een huishouden.

Bedrijven die namens burgers bezwaar maken tegen de WOZ-waarde vormen overigens een miljoenenstrop voor gemeenten. Dat meldde RTL Nieuws onlangs op basis van eigen onderzoek. Als de WOZ-waarde uiteindelijk niet klopt, moet de gemeente soms wel tot 1500 euro aan proceskosten betalen. Burgers levert het belastingvoordeel soms maar enkele tientjes op.

Bron: Previcus

Rubriek: Waardering onroerende zaken

Informatiesoort: Nieuws

  452
Gerelateerde artikelen