Flynth Adviseurs en Accountants heeft het het Friese Van der Werf’s Bouwbedrijf in de crisisperiode rond het faillissement in 2013 slecht geadviseerd en moet daarom alsnog 60% van de geleden schade vergoeden. Dat heeft de rechtbank Gelderland in Arnhem bepaald. Hoe groot de schade is, wordt in een aparte procedure vastgesteld.

Flynth heeft de broers Herman en Harry van der Werf volgens de rechter gebrekkig advies gegeven toen zij Flynth vroegen om hen te begeleiden bij de bedrijfsopvolging. Flynth en het bouwbedrijf werkten op dat moment al veertig jaar samen. De broers hadden Flynth om advies gevraagd toen zij hun bedrijf wilden verkopen aan hun zonen Arnold en Theo. Die wees een fiscaal jurist aan voor deze opdracht. De fiscalist stelde de eigenaren voor de aandelen van hun persoonlijke holdings onder te brengen in twee nieuwe bv's. De aandelen van deze nieuwe bv's werden vervolgens geschonken aan de zonen. Met deze constructie zouden de eigenaren gebruik kunnen maken van gunstige faciliteiten van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).

Dit advies was waarschijnlijk geschikt voor een gezond bedrijf, maar pakte slecht uit bij het bouwbedrijf dat in grote problemen was geraakt, schrijft het Financieele Dagblad. Volgens de rechtbank had de Flynth-adviseur de partijen erop moeten wijzen dat bij de BOR-regeling de vrijstelling van schenkingsbelasting niet geldt als een bedrijf binnen vijf jaar failliet gaat.

Lees ook het thema De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting, Kantoren

Carrousel: Carrousel

7

Gerelateerde artikelen