Op 4 februari 2022 vindt voor de zevende keer de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs. In deze competitie bepaalt een jury elk jaar welke jonge auteur als beste complexe fiscale materie helder voor het voetlicht weet te brengen. De genomineerden voor 2021 zijn Ilona van den Eijnde, Bram Middelburg en Loes van Hulten. Voordat de winnaar wordt aangewezen stellen zij zich eerst alle drie voor op TaxLive.

Gisteren was is Ilona van den Eijnde als eerste aan de beurt. Vandaag leggen we Bram Middelburg drie vragen voor.

Van welke publicaties/standpunten zouden de lezers jou moeten kennen?
"Ik heb een aantal publicaties voor het Weekblad geschreven over uiteenlopende thema’s op het gebied van indirecte belastingen. De fiscaliteit van de digitale economie vind ik een interessant onderwerp. In de praktijk adviseer ik veel aan platforms en andere bedrijven die actief zijn in de digitale wereld.

Daarnaast heb ik een algemeen artikel geschreven over de btw-regels voor e-commerce en een specialistischer artikel over de positie van verkoopfaciliterende platforms binnen deze regels. Het laatstgenoemde artikel heb ik geschreven met mijn collega Gino Sparidis. Beide publicaties laten zien dat de nieuwe btw-regels fraudegevoelig zijn, weeffouten bevatten en tot praktische onduidelijkheden leiden.

Ook heb ik vorig jaar meegeschreven aan een reactie op een ander Weekblad-artikel over de gevolgen van het Brexit Terugtrekkingsakkoord voor de btw-heffing op financiële- en verzekeringsdiensten aan afnemers in het VK. Deze discussie ging over de vraag vanaf welke datum er recht bestaat op btw-aftrek voor dergelijke handelingen: 1 februari 2020 of 1 januari 2021. Inmiddels hebben lagere rechters zich ook over deze vraag gebogen.

Verder heb ik nog een paar andere Weekblad-artikelen gepubliceerd, zoals bijvoorbeeld over de btw-gevolgen van het doorbelasten van kosten tussen concernvennootschappen."

Waarom schrijf je?
"Door de praktijk en de wetenschap te combineren, word ik een betere fiscalist. Bijna alle publicaties waaraan ik heb meegewerkt zijn gebaseerd op praktijkvraagstukken. Door het schrijven van een artikel kan ik een verdiepingsslag maken, het onderwerp in context plaatsen en nieuwe inzichten opdoen. Om de relevantie van mijn publicaties te vergroten, probeer ik zo veel mogelijk de praktische gevolgen van fiscale wet- en regelgeving of een bepaald arrest in kaart te brengen.

Ik vind het interessant om te schrijven over nieuwe ontwikkelingen. Het is uitdagend om over dit soort thema’s te publiceren omdat er meestal weinig andere literatuur beschikbaar is. Hierdoor is het mogelijk om als een van de eerste schrijvers een mening over een bepaald onderwerp te ventileren. Het is mooi om te zien dat bepaalde standpunten en oplossingen daarna worden overgenomen in publicaties van andere auteurs, studieboeken en andere naslagwerken.

Los hiervan vind ik het ‘gewoon’ leuk om te publiceren. In mijn studententijd heb ik een aantal verslagen van congressen geschreven. Na mijn afstuderen ben ik begonnen met het schrijven van inhoudelijke stukken. Het is zeker de moeite waarde om eigen ideeën onder de aandacht te brengen en met ambtsgenoten van gedachten te wisselen via de verschillende platformen."

Wat als jij wint?
"Het op simpele wijze beschrijven van complexe vraagstukken is misschien wel het lastigste onderdeel van het werk van een belastingadviseur. Het zou natuurlijk super gaaf zijn om juist daarvoor te worden erkend met de Stevensprijs. Het winnen van de Stevensprijs zou voor mij persoonlijk veel kunnen bijdragen aan mijn verdere ontwikkeling binnen het vakgebied. Dit leidt tot meer naamsbekendheid, nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen. Vanzelfsprekend gun ik de overwinning ook van harte aan Loes en Ilona: zij hebben allebei een bewezen ‘track record’ als het op publiceren aankomt."

-----------------------------------

De Stevensprijs
Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door Wolters Kluwer aan een jonge auteur die complexe fiscale materie op eenvoudige wijze weet te verwoorden. Naast de eer ontvangt de winnaar een bedrag van € 2.000,- en een kunstwerk. De winnaars van voorgaande jaren zijn Arthur van der Linden (2020), Martijn Schippers (2019), Simon Cornielje (2018), Coen Maas (2017), Isabella de Groot (2016) en Madeleine Merkx (2015).

Bijwonen prijsuitreiking
De uitreiking vindt plaats op 4 februari a.s. Verzeker je alvast van een plek voor deze inspirerende middag. Deelname is gratis toegankelijk voor een ieder die werkzaam is in de fiscaliteit. Mis het niet en meld je nu aan! De online aanmelding en het volledige programma zijn te vinden op de website van Wolters Kluwer.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

31

Gerelateerde artikelen