Op 4 februari 2022 vindt voor de zevende keer de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs. In deze competitie bepaalt een jury elk jaar welke jonge auteur als beste complexe fiscale materie helder voor het voetlicht weet te brengen. De genomineerden voor 2021 zijn Ilona van den Eijnde, Bram Middelburg en Loes van Hulten. Voordat de winnaar wordt aangewezen stellen zij zich eerst alle drie voor op TaxLive.

Ilona van den Eijnde en Bram Middelburg zijn al aan het woord geweest. Als laatste in de reeks krijgt Loes drie vragen voorgelegd:

Van welke publicaties/standpunten zouden de lezers jou moeten kennen?
"Ik schrijf graag over verdragsbepalingen. Het OESO-modelverdrag en de achtergrond daarvan vind ik enorm interessant. Zo heb ik artikelen geschreven over het bestuurdersartikel, de antifragmentatiebepaling voor vaste inrichtingen en de Principal Purpose Test. Een artikel van afgelopen jaar waar ik veel reacties op heb gekregen gaat specifiek over de Principal Purpose Test in relatie tot zetelverplaatsingen. Ook heb ik een voorliefde voor de meer technische onderwerpen, zoals de belastingplichtmaatregel voor omgekeerde hybride lichamen."

Waarom schrijf je?
"Toen ik mijn eerste publicatie schreef merkte ik hoe leuk ik het vond om bestaande wetgeving te beschrijven en daarbij aandachts- en verbeterpunten te signaleren. Het beviel goed om volledig in een deelonderwerp van de fiscaliteit te duiken en daar – met behulp van achterliggende literatuur – mijn mening over te vormen. Ik ben nieuwsgierig naar wat er aan wetgeving voorafgegaan is en vraag me graag af waarom bepaalde wetsartikelen of bijvoorbeeld verdragsbepalingen bestaan.

Ook denk ik na over of de vormgeving logisch is en bijdraagt aan het behalen van de beoogde doelen, en zo niet, hoe de vormgeving aangepast zou kunnen worden. Ik zie schrijven als een manier om mezelf te ontwikkelen.

Verder probeer ik met mijn publicaties ingewikkelde materie in een goed te lezen stuk te vertalen. Bij het schrijven van bijvoorbeeld artikelsgewijs commentaar weet ik uit eigen ervaring hoeveel gemak het biedt voor de lezers van het commentaar als de hele parlementaire geschiedenis en de beschikbare literatuur in een gestructureerd overzicht, inclusief voorbeelden, beschikbaar is."

Wat als jij wint?
"Dat lijkt me een enorme eer! Overigens zie ik de nominatie al als een enorme eer. Ik ben blij verrast met alle enthousiaste reacties op mijn nominatie."

-----------------------------------

De Stevensprijs
Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door Wolters Kluwer aan een jonge auteur die complexe fiscale materie op eenvoudige wijze weet te verwoorden. Naast de eer ontvangt de winnaar een bedrag van € 2.000,- en een kunstwerk. De winnaars van voorgaande jaren zijn Arthur van der Linden (2020), Martijn Schippers (2019), Simon Cornielje (2018), Coen Maas (2017), Isabella de Groot (2016) en Madeleine Merkx (2015).

Bijwonen prijsuitreiking
De uitreiking vindt plaats op 4 februari a.s. Verzeker je alvast van een plek voor deze inspirerende middag. Deelname is gratis toegankelijk voor een ieder die werkzaam is in de fiscaliteit. Mis het niet en meld je nu aan! De online aanmelding en het volledige programma zijn te vinden op de website van Wolters Kluwer.

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  220
Gerelateerde artikelen