Betalingsuitstel van BTW is enkel mogelijk nadat de ondernemer de BTW-aangifte tijdig heeft ingediend. De deadline van deze aangifte was 1 mei jl. maar de Belastingdienst meldt in een bericht op het Forum Fiscaal dienstverleners dat ondernemers dringend wordt geadviseerd om de (kwartaal)aangifte omzetbelasting nog snel te doen. 'Binnen enkele dagen', zo formuleert de dienst het verzoek.

De Belastingdienst constateert dat het aantal aangiften omzetbelasting enigszins achterloopt in vergelijking met het voorgaande jaar. Het is echter van belang dat de ondernemer de BTW-aangifte indient om vanwege de coronacrisis uitstel van betaling te kunnen aanvragen. De ondernemer krijgt zonder aangifte namelijk geen uitstel van betaling van de BTW.

Bij ontvangst van de BTW-aangifte kan de Belastingdiens ervoor zorgen dat het juiste BTW-bedrag op de naheffingsaanslag staat en dat voor het juiste BTW-bedrag betalingsuitstel kan worden aangevraagd.

Let op!
Dient de ondernemer geen aangifte in, dan legt de Belastingdienst een ambtshalve aanslag op. Voor een ambtshalve aanslag wordt geen (bijzonder) uitstel van betaling verleend.

Ook wanneer ondernemers nauwelijks of geen omzet hebben gedraaid, is het doen van aangifte van belang, zo stelt de Belastingdienst. "Ondernemers die dat echt nodig hebben, kunnen alleen na het doen van aangifte onder andere 3 maanden uitstel van de btw-betaling aanvragen,” legt een woordvoerder uit.

Bijzonder uitstel van betaling is bedoeld voor ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen en tijdelijk financiële middelen nodig hebben om de kosten van hun bedrijf te blijven dragen. Een eventuele boete vanwege het niet tijdig betalen van de 1e kwartaalaangifte van 2020 wordt vernietigd zodra de Belastingdienst het betalingsuitstelverzoek heeft ontvangen.

Lees meer over het uitstel van betaling in het Dossier Coronavirus.

Bron: Belastingdienst

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: Nieuws

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

  857
Gerelateerde artikelen