De Belastingdienst constateert onzekerheid bij belastingadviseurs over de vraag of zij in verband met het verstrijken van de verjaringstermijn van 2017 nog een verzoek voor ambtshalve vermindering moeten indienen om de rechten van hun cliënten in de box 3-kwestie veilig te stellen. Volgens de dienst is het antwoord ‘nee’.

Dat meldt de Belastingdienst op het eigen Forum Fiscaal Dienstverleners. De fiscus baseert zich op het besluit van de staatssecretaris waarin staat dat niet-bezwaarmakers dezelfde rechten krijgen als bezwaarmakers die wel een verzoek tot ambtshalve vermindering hebben ingediend. Alle niet-bezwaarmakers kunnen daardoor voor de jaren 2017 tot en met 2020 aanspraak maken op een uitspraak van de Hoge Raad naar aanleiding van de procedure ‘massaal bezwaar plus’ voor rechtsherstel box 3.

Verder meldt het bericht op het forum het volgende:

"Vooralsnog is de kans op een uitspraak in het voordeel van de niet-bezwaarmakers ongewis. De Hoge Raad zou dan niet vasthouden aan de lijn dat er geen verplichting bestaat om de aanslagen van niet-bezwaarmakers te verminderen, omdat de onjuistheid van de aanslagen voortvloeit uit ‘nieuwe jurisprudentie’. Dit zou in strijd zijn met de uitspraak van de Hoge Raad van 20 mei 2022, zoals ook blijkt uit de Kamerbrief van 4 november 2022."

Bezoek ook het Dossier Box 3.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

80

Gerelateerde artikelen