Oppositieleden hebben veel vragen over het plan van de nieuwe coalitie om een gunstige regeling voor eigenaren van zonnepanelen abrupt af te schaffen. Deze zogeheten salderingsregeling houdt in dat huishoudens de zonnestroom die ze opwekken mogen wegstrepen tegen hun stroomverbruik. PVV, VVD, BBB en NSC hebben afgesproken om die in 2027 in één keer op te heffen, wat jaarlijks meer dan 600 miljoen moet opleveren.

Dat plan wekte verbaasde reacties, want een wet van demissionair klimaatminister Rob Jetten om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen sneuvelde in februari in de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer stemde vorig jaar de VVD voor de afschaffing, terwijl PVV, BBB en het toen nog onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt tegen waren.

"Heel bijzonder", concludeert Pieter Grinwis (ChristenUnie). "Drie van de vier fracties stemden tegen de gematigde salderingswet van minister Jetten, en hakken nu met de botte bijl." Ilana Rooderkerk (D66) vindt de stap "nogal ineens", en Suzanne Kröger vermoedt dat de maatregel is bedoeld om een begrotingsgat te dichten. "Heeft hier de woordvoerder financiën het gewonnen van de woordvoerder zonnepanelen?"

"Het is wel één jaar naar achter geschoven", verdedigt Silvio Erkens (VVD). Hij verwacht dat een abrupte afschaffing van de salderingsregeling huishoudens meer duidelijkheid biedt. "Zonnepanelen moeten ook in de toekomst blijven lonen, dat is heel helder."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Milieuheffingen

302

Gerelateerde artikelen