De Staatssecretaris van Financiën beantwoordt vragen vanuit de Tweede Kamer over de bestrijding van witwassen en gaat onder meer in op het rapport "Behind The Scenes: Beneficial Ownership Transparency in the Netherlands".

De Staatssecretaris van Financiën beantwoordt vragen van de Tweede Kamerleden Nijboer, Leijten en Van Nispen over de bestrijding van witwassen. De vragen worden onder meer gesteld naar aanleiding van het rapport "Behind The Scenes: Beneficial Ownership Transparency in the Netherlands". De staatssecretaris geeft het navolgende als zijn conclusie van het rapport:

Transparency International concludeert in zijn rapport dat Nederland een goed inzicht heeft in de risico's op witwassen en beschikt over een ‘sterk' wet- en regelgevend kader ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Tegelijkertijd concludeert Transparency International dat Nederland in internationaal verband achterloopt als het aankomt op de mate waarin informatie over uiteindelijk belanghebbenden (ultimate beneficial owner, UBO) op dit moment beschikbaar en transparant is. In de toekomst valt, aldus de opstellers van het rapport, een significante verbetering van de Nederlandse positie in internationaal verband te verwachten, onder meer vanwege de implementatie van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn waar het opzetten van een UBO-register deel van uitmaakt. Ook het voornemen tot het opzetten van een centraal aandeelhoudersregister en de totstandkoming van een nationale risicoanalyse witwassen in 2017 zullen naar verwachting leiden tot verbetering. In aanvulling daarop worden in het rapport elf aanbevelingen gedaan die zouden kunnen leiden tot een verdere verbetering.

De staatssecretaris geeft hierop de volgende reactie:

De onderwerpen die Transparency International benoemt, maken overwegend deel uit van reeds geplande wijzigingen van wet- en regelgeving. In dit verband zijn van belang de concept-wetsvoorstellen met betrekking tot de implementatie van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn, waaronder de implementatie van de registratie van uiteindelijk belanghebbenden, de herziening van de Wet toezicht trustkantoren en de identificatie van houders van toonderaandelen. De genoemde concept-wetsvoorstellen beogen ieder voor zich de Nederlandse wet- en regelgeving verder in lijn te brengen met internationale standaarden, waaronder de relevante aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF). Voorts zijn de onderwerpen van een deel van de aanbevelingen terug te vinden in het voorstel tot wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn, dat op 5 juli 2016 door de Europese Commissie is gepubliceerd. De onderhandelingen met betrekking tot dit richtlijnvoorstel bevinden zich thans in de triloogfase.

Vervolgens bespreekt de staatssecretaris de aanbevelingen van Transparency International. Verder gaat hij onder meer in op de regels voor klantenonderzoeken door Nederlandse banken en voor buitenlandse trustentiteiten en beantwoordt hij vragen die betrekking hebben op het UBO-register.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 23 juni

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen