Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X aannemelijk maakt dat hij die dag een afspraak bij de garage had om de APK te laten verrichten. Het is niet vereist dat er die dag ook een afmelding bij de RDW heeft plaatsgevonden.

X verzamelt auto's en is houder van een Rolls Royce, waarvan het kenteken is geschorst. Ondanks de schorsing constateert de inspecteur gebruik van de weg. In geschil is de MRB-naheffingsaanslag over 3 januari 2021 tot en met 2 januari 2022, alsmede de 100% verzuimboete van € 1562. Volgens X was hij op 28 oktober 2021 met de auto op weg naar de garage voor de APK en geldt daarom de vrijstelling. De auto is op 17 mei 2022 APK-goedgekeurd.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X aannemelijk maakt dat hij op 28 oktober 2021 een afspraak had om de APK te laten verrichten. Uit de toepasselijke wet- en regelgeving volgt – anders dan de inspecteur kennelijk meent – niet dat voor de vrijstelling is vereist dat er op dezelfde dag een afmelding bij de RDW heeft plaatsgevonden. De inspecteur stelt vergeefs dat het slechts een voorcontrole was. Het maakt ook niet uit dat de APK-goedkeuring pas veel later heeft plaatsgevonden. Het beroep van X is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Uitvoeringsbesluit motorrijtuigenbelasting 1994 22

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 72

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 7 december

Informatiesoort: VN Vandaag

204

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen