De Belastingdienst gaat niet in vooroverleg als belastingbesparing de doorslaggevende reden is van een rechtshandeling of als een belanghebbende op de EU-sanctielijst staat. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen van de PvdD over ‘het oprichten van een brievenbusfirma in Nederland door het grootste vleesbedrijf ter wereld’.

De staatssecretaris kan niet ontkennen noch bevestigen of er contact is geweest tussen JSB SA en de Belastingdienst in verband met de fiscale geheimhoudingsplicht. Andere overheidsdiensten, zoals verschillende ministeries, de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en de Nederlandse ambassade in Brazilië hebben, voor zover bekend, geen contact gehad met JBS over de vestiging van een houdstermaatschappij in Nederland.

Uit de openbare informatie maakt de staatssecretaris op dat JBS SA een Nederlandse nv opricht om een duale beursnotering in Brazilië en de Verenigde Staten mogelijk te maken. Dat lijkt op zichzelf een legitiem economisch doel.

Het kabinet vindt het onwenselijk als vennootschappen met weinig reële economische activiteiten worden gebruikt om fiscale voordelen te halen en blijft zich inzetten voor een EU-brede aanpak onder het richtlijnvoorstel “Unshell”. Mochten de richtlijnonderhandelingen niet tot het gewenste resultaat leiden dan zijn eventuele aanvullende maatregelen aan een nieuw kabinet.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 6 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

859

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen