Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat het berekenen van de hogere historische nieuwprijs door uit te gaan van een hogere CO2-uitstoot op een onjuiste rechtsopvatting berust.

X nv doet BPM-aangifte voor een Volvo XC60 2.0 D4 FWD Momentum met schade en voldoet € 1617. Volgens de inspecteur is een te lage CO2-uitstoot toegepast. In geschil is de naheffing van € 879. X nv stelt dat de hogere CO2-uitstoot met een hogere historische bruto BPM ook tot een hogere historische nieuwprijs moet leiden. Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant leidt dit tot een kunstmatige verhoging van het afschrijvingspercentage, terwijl de feitelijke waardevermindering van het referentie-auto niet is veranderd. X nv gaat in hoger beroep.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat het X nv niet vrijstaat om de historische nieuwprijs die volgt uit de koerslijst te wijzigen door uit te gaan van een hogere CO2-uitstoot. Zowel de catalogusprijs als de handelsinkoopwaarde moeten namelijk betrekking hebben op dezelfde referentie-auto. De schade waar de inspecteur ten onrechte rekening mee heeft gehouden, is hoger dan de extra leeftijdskorting. Voor de auto is eerder te weinig dan te veel BPM nageheven. Het beroep van de inspecteur op interne compensatie slaagt dus. Het hoger beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 9

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Editie: 6 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

117

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen