De Hoge Raad oordeelt dat het ontbreken van een wederrechtelijk verkregen voordeel uit de strafbare feiten voldoende door het hof is gemotiveerd. Er zijn geen aanwijzingen dat de belastingadviseur fraudeerde om meer klanten aan te trekken en daardoor meer inkomsten te verwerven.

X verzorgt als belastingadviseur aangiften voor met name oudere cliënten, waarbij veel giften, zorg- en scholingskosten worden afgetrokken, die niet daadwerkelijk door zijn cliënten zijn betaald. Volgens Rechtbank Overijssel is het wederrechtelijk verkregen voordeel € 69.300. Hof Arnhem-Leeuwarden oodeelt dat X geen voordeel - in de zin van positief belang - heeft genoten, omdat X gemiddeld € 60 per aangifte ontving ongeacht of de aangifte juist of onjuist was. Het hof wijst de ontnemingsvordering af. Het OM gaat in cassatie.

De Hoge Raad oordeelt dat het ontbreken van een wederrechtelijk verkregen voordeel uit de strafbare feiten voldoende door het hof is gemotiveerd. Er zijn geen aanwijzingen dat X fraudeerde om meer klanten aan te trekken en daardoor meer inkomsten te verwerven. Het beroep van het OM is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wetboek van Strafrecht 36e

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Strafrecht

Instantie: Hoge Raad (Strafkamer)

Editie: 10 februari

20

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen