Hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep dat er geen vermoeden is van een criminele herkomst van het geld en de goederen. Zo hebben medewerkers van de Rabobank verklaard dat de vader van X een vermogende zakenman is en blijkt uit documenten dat de familie in Jordanië de Triple A-status heeft.

X valt op door een luxe levensstijl en hij doet veel contante bankstortingen. Bij een huiszoeking zijn dure horloges van Rolex, Audemars Piquet en Backes & Strauss aangetroffen. Volgens het OM woont X in Nederland en heeft hij in de IB-sfeer steeds ten onrechte nihilaangiften gedaan. X zou zich bezig houden met witwassen van zwart geld en zou belasting hebben ontdoken. Volgens X leent hij vaak geld van zijn rijke in Jordanië wonende ouders en handelt hij af en toe in horloges. Per saldo heeft hij nog een schuld van circa € 550.000. Rechtbank Amsterdam veroordeelt X tot 12 maanden cel voor gewoontewitwassen. Er volgt vrijspraak voor het doen van de onjuiste aangiften. Zowel X als het OM gaan in hoger beroep.

Hof Amsterdam oordeelt dat er geen vermoeden is van een criminele herkomst van het geld en de goederen. Zo hebben medewerkers van de Rabobank tegenover de Belastingdienst verklaard dat de vader van X een vermogende zakenman is en blijkt uit documenten dat de familie in Jordanië de Triple A-status heeft. Er is voorts een brief van een aldaar gevestigd advocatenkantoor die bevestigd dat zij de familie al tientallen jaren kennen en dat de vader een “respected and of excellent reputation” heeft. Er volgt daarom vrijspraak voor gewoontewitwassen. Het OM stelt vergeefs dat X inkomen zou hebben gehad uit vermeende horlogehandel of vroegere illegale praktijken. Dit berust namelijk slechts op veronderstellingen en is niet met stukken onderbouwd. Uit het dossier volgt ook dat de contante bankopnamen de contante stortingen ruimschoots overtreffen. De vraag of X in Nederland woont, kan dus in het midden blijven.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 69

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Strafrecht

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 14 juni

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

35

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen