Hof Arnhem-Leeuwarden houdt bij het vaststellen van het benadelingsbedrag ten behoeve van de strafoplegging ook rekening met de valse aangiften van andere cliënten dan diegenen die in de tenlastelegging zijn genoemd.

X dient als belastingadviseur aangiften inkomstenbelasting in waarbij kosten in aftrek worden gebracht, die niet daadwerkelijk door zijn cliënten zijn gemaakt. X voert de kosten zonder overleg met zijn cliënten op. De strafkamer van Rechtbank Overijssel beslist dat sprake is van valsheid in geschrifte. X wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaren en een taakstraf van 180 uur. Zowel X als de officier van justitie gaan in hoger beroep.

Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden heeft X onjuiste aangiften inkomstenbelasting ten behoeve van een groot aantal van zijn cliënten gedaan. Hij heeft onterecht giften, zorg- en studiekosten in aftrek gebracht. Uit een door de FIOD gemaakte blauwdruk en uitgevoerde chikwadraattoets blijkt dat de cijfers gemanipuleerd zijn. Het hof houdt bij het vaststellen van het benadelingsbedrag ten behoeve van de strafoplegging ook rekening met de valse aangiften van andere cliënten dan de vijf in de tenlastelegging genoemde belastingplichtigen (zie ook: Hoge Raad 19 mei 2020, V-N 2020/27.27). Het hof veroordeelt X tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden en verbiedt hem voor de duur van vijf jaar om ten behoeve van derden belastingaangiften te verzorgen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wetboek van Strafrecht 225

Algemene wet inzake rijksbelastingen 69

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Strafrecht

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 20 april

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen