Hof Den Haag oordeelt dat bij de berekening van de historische nieuwprijs niet moet worden uitgegaan van de CO2-uitstoot van de referentievoertuigen, maar van de CO2-uitstoot van de te registreren auto zelf. Verder maakt de inspecteur niet aannemelijk dat een hogere CO2-uitstoot automatisch tot een hogere handelsinkoopwaarde leidt.

X BV voldoet een bedrag van € 4.073 aan BPM ter zake van de registratie van een gebruikte Jeep Wrangler Unlimited 3.6 Sahara. De inspecteur heft een bedrag van € 7.287 aan BPM na. In hoger beroep is in geschil of de naheffingsaanslag terecht en tot het juiste bedrag is opgelegd.

Hof Den Haag oordeelt dat bij de berekening van de historische nieuwprijs niet moet worden uitgegaan van de CO2-uitstoot van de referentievoertuigen, maar van de CO2-uitstoot van de te registreren auto zelf. Verder volgt het hof niet het standpunt van de inspecteur dat een hogere CO2-uitstoot automatisch tot een hogere handelsinkoopwaarde leidt. De handelsinkoopwaarde wordt vastgesteld op € 16.192. Omdat de getoonde gebruikssporen al zijn verdisconteerd in de koerslijstwaarde, bestaat geen aanleiding voor waardevermindering wegens schade. Beide hoger beroepen zijn ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 9

Instantie: Hof Den Haag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 30 mei

Informatiesoort: VN Vandaag

93

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen