Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat een verkoper wettelijk verplicht is om het schadeverleden van de auto aan een potentiële koper te melden zodat het schadeverleden van een ingevoerde auto altijd tot een waardevermindering leidt. De inspecteur stelt vergeefs dat een verkoper dit niet hoeft te melden.

De heer X koopt in Duitsland een BMW 320d Touring voor € 23.109 (excl. btw). Volgens de BPM-aangifte is de handelsinkoopwaarde € 19.067, zijnde de koerslijstwaarde van X-Ray van € 25.261 minus de schade van € 6194. In geschil is de naheffingsaanslag van € 3695, alsmede de 10% verzuimboete. Volgens Rechtbank Noord-Nederland is de waardevermindering wegens schade € 1000. X stelt in hoger beroep dat de waardevermindering veel hoger is.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat een verkoper wettelijk verplicht is om het schadeverleden van de auto aan een potentiële koper te melden zodat schadeverleden altijd tot een waardevermindering leidt. De inspecteur stelt vergeefs dat een verkoper dit niet hoeft te melden. De lakschade aan het dak en de schade aan de velgen is geen normale gebruiksschade. Witte puntjes op de voorbumper is schade door steenslag en geen vuil, zoals de inspecteur stelt. Het ontbreken van een boekenpakket in de Nederlandse taal heeft ook een waardedrukkend effect. In goede justitie wordt de totale waardevermindering vastgesteld op € 4500. De naheffingsaanslag wordt verlaagd tot € 781 en vanwege het pleitbare standpunt van X vervalt de boete. Het beroep van X is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Burgerlijk Wetboek Boek 7 17

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Rubriek: Bronbelasting, Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 4 september

Informatiesoort: VN Vandaag

  1080
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen