Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft opnieuw op een permanente oplossing aangedrongen bij onder andere de Amerikaanse Belastingdienst (IRS) voor Nederlandse banken en toeval-Amerikanen. Dat staat in het verslag van zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten. De gesprekspartners gaven aan bekend te zijn met de problematiek en te kijken naar mogelijke oplossingen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën (Treasury) acht het niet mogelijk om toeval-Amerikanen te definiëren. Daarom onderzoeken de VS of ‘low risk accounts’ kunnen worden uitgebreid. Nederland blijft bilateraal en samen met andere Europese landen in gesprek met de VS om tot een structurele oplossing te komen voor zowel oude als nieuwe bankrekeningen.

De Staatssecretarissen van Financiën zijn bezig met het opzetten van laagdrempelige onafhankelijk rechtshulp voor belastingen en toeslagen. Van Rij heeft tijdens zijn bezoek gesproken met de Taxpayer Advocate Service, een onafhankelijke organisatie binnen de IRS, die de belangen van belastingplichtigen behartigt in relatie tot de IRS. Dit om kennis en ervaring op te doen over hun werkwijze.

Ook is met verschillende instanties gesproken over Pijler 1 en Pijler 2, waarbij de VS zorgen hebben geuit over de complexiteit van de wetgeving. Van Rij geeft aan dat het altijd de Nederlandse inzet is geweest te streven naar zo min mogelijk complexiteit, indachtig de uitvoering door zowel de Belastingdienst als de belastingplichtigen.

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 3 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

589

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen