Rechtbank Gelderland oordeelt dat de diensten van een online fitnesscoach aan klanten buiten de EU kwalificeren als raadgevende diensten. De plaats van dienst ligt buiten de EU en X is geen BTW verschuldigd.

X, een online fitnesscoach, biedt via zijn website gepersonaliseerde trainings- en voedingsadviezen aan. Zijn klanten zijn veelal particulieren, die tegen een standaardtarief gebruik maken van zijn diensten. De klanten komen voornamelijk van buiten de EU. De diensten omvatten onder andere een intakegesprek, een gepersonaliseerd trainings- en voedingsadvies en wekelijkse consultaties. X stelt dat deze diensten kwalificeren als raadgevende diensten en de plaats van dienst buiten de EU ligt. De inspecteur is het hier niet mee eens.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de diensten van X kwalificeren als raadgevende diensten, zoals bedoeld in art. 6i letter c Wet OB 1968. De diensten zijn gericht op het helpen van klanten met het behalen van fitnessdoelstellingen door middel van deskundig advies. De rechtbank stelt vast dat de plaats van dienst buiten de EU ligt en dat X recht heeft op een teruggaaf van € 7.091. Het beroep is gegrond.

Lees ook het thema Btw: plaats van dienst.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 6i

Wet op de omzetbelasting 1968 6

Instantie: Rechtbank Gelderland

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 10 april

Informatiesoort: VN Vandaag

396

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen