Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het verlenen van toegang tot de openluchtvoorstelling van X onder het normale BTW-tarief valt. Er is geen sprake van het verlenen van toegang tot bioscopen als bedoeld in post b.14 letter e Tabel I bij Wet OB 1968.

X organiseert een openluchtvoorstelling, waarbij vooraf gecreëerde animatiebeelden en lichteffecten worden geprojecteerd op gebouwen en bomen in een park. Daarnaast worden vooraf opgenomen audiosignalen afgespeeld. Bezoekers kunnen dit geprojecteerde beeldmateriaal en de audiosignalen waarnemen tijdens een wandeling van 2,5 kilometer over een vast parcours. Dit parcours is afgezet met touwen. Ook zijn stewards aanwezig om ervoor te zorgen dat de bezoekers niet afwijken van het parcours. De bezoekers mogen de voorstelling op hun eigen tempo bekijken, zodat ze een bepaalde projectie vaker kunnen bekijken of kunnen overslaan. In geschil is of het verlenen van toegang tot de hiervoor beschreven voorstelling kwalificeert als het verlenen van toegang tot bioscopen dat onder het verlaagde BTW-tarief valt.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het verlenen van toegang tot de voorstelling van X onder het normale BTW-tarief valt. De grammaticale uitleg van het begrip ‘bioscoop’ is ‘een theater waar films worden vertoond’ of ‘theater waar op een projectiescherm films worden vertoond voor een bepaald publiek. Omdat het begrip ‘bioscoop’ strikt moet worden uitgelegd, valt de door X georganiseerde openluchtvoorstelling niet onder dit begrip bioscoop. Daarom is geen sprake van het verlenen van toegang tot bioscopen als bedoeld in post b.14 letter e Tabel I bij Wet OB 1968. Het beroep op het neutraliteitsbeginsel leidt niet tot een ander oordeel. X beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Wet op de omzetbelasting 1968 14

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 5 april

Informatiesoort: VN Vandaag

437

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen