Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de adviseur mevrouw X opzettelijk aanspraak heeft laten maken op de aftrekpost, terwijl hij wist dat X daar geen recht op had. Deze kwade trouw moet aan X worden toegerekend.

Mevrouw X laat haar IB-aangifte over 2015 verzorgen door een adviseur, de heer C. De Belastingdienst start een onderzoek tegen C wegens mogelijke fraude, omdat via zijn IP-adres opvallend hoge aftrekken van specifieke zorgkosten werden opgevoerd. Daarna wordt X gevraagd om haar aftrek over 2015 alsnog te motiveren. C is inmiddels strafrechtelijk veroordeeld wegens fraude. In geschil is de IB-navordering bij X, waarbij de aftrek van specifieke zorgkosten is gecorrigeerd. Rechtbank Gelderland handhaaft de aanslag. X stelt in hoger beroep dat zij de aangifte zelf heeft ingediend.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de adviseur X opzettelijk aanspraak heeft laten maken op de aftrekposten, terwijl hij wist dat X daar geen recht op had. Deze kwade trouw moet aan X worden toegerekend (zie HR 23 januari 2009, 07/10942, V-N 2009/8.6). Het maakt dus niet uit of de inspecteur al dan niet een nieuw feit heeft. De stelling van X dat zij haar aangifte zelf heeft ingediend, is niet geloofwaardig. Op de door de inspecteur overgelegde uitdraai is namelijk te zien dat de aangifte is ingediend vanaf het IP-adres van C. Het beroep van X is ongegrond.

Lees ook het thema Navordering

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 16

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 29 januari

Carrousel: Carrousel

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen