Rechtbank Den Haag oordeelt dat het samenwerkingsverband terecht als inhoudingsplichtige is aangemerkt voor de kansspelbelasting, zijnde 29% van wat als totaal aan prijzen is uitgekeerd.

X is een samenwerkingsverband van twee personen die door de strafrechter schuldig zijn bevonden aan deelname aan een criminele organisatie die jarenlang illegale kansspelen organiseerde (zie ook 21/282). Er werd met name via een buitenlandse website gegokt op voetbalwedstrijden. In geschil zijn twee naheffingsaanslagen kansspelbelasting van € 1.275.759 en € 378.389 over het tijdvak 3 september 2013 tot en met 16 februari 2015. Voor de hoge aanslag gaat de inspecteur er vanuit dat het samenwerkingsverband de organisator van de spelen was.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat het samenwerkingsverband terecht als inhoudingsplichtige is aangemerkt voor de kansspelbelasting, zijnde 29% van € 4.399.175, wat als prijzen is uitgekeerd. De samenwerking was niet incidenteel of toevallig, maar was georganiseerd. Het maakt niet uit welke (onderlinge) afspraken er precies waren gemaakt en dat één persoon naar eigen zeggen slechts een ondergeschikte rol had. Het subsidiaire standpunt van de inspecteur hoeft niet behandeld te worden, zodat de lage aanslag wordt vernietigd. Het beroep is deels gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de kansspelbelasting 1

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Kansspelbelasting

Instantie: Rechtbank Den Haag

Editie: 11 juli

8

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen