Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat compressiekousen met drukklasse CCL2 niet onder het verlaagde BTW-tarief vallen. De kousen voldoen niet aan de voorwaarden om te kunnen worden aangemerkt als een verbandmiddel.

X bv verkoopt compressiekousen met drukklasse CCL2, die zij aanbiedt voor diverse toepassingen, waaronder sport en dagelijks gebruik. Na een boekenonderzoek in 2017 waarin het verlaagde BTW-tarief werd geaccepteerd, heeft de inspecteur in 2020 meegedeeld dat het verlaagde tarief niet langer van toepassing is. X bv heeft vervolgens aangifte gedaan naar het algemene BTW-tarief, maar heeft bezwaar gemaakt tegen de teruggaafbeschikking en de naheffingsaanslagen, stellende dat de kousen als verbandmiddelen onder het verlaagde tarief zouden moeten vallen. In geschil is of de door X bv geleverde compressiekousen met drukklasse CCL2 kwalificeren als verbandmiddelen en daarmee onder het verlaagde BTW-tarief vallen.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de compressiekousen van X bv niet als verbandmiddelen kunnen worden aangemerkt. De rechtbank baseert zich op het normale spraakgebruik en de wettelijke definitie van verbandmiddelen. Verder moeten op basis van informatie op de website van X bv de compressiekousen worden gekwalificeerd als middelen ter verbetering van prestaties, in het bijzonder sportprestaties, en op comfort. X bv maakt niet aannemelijk dat de door haar geleverde CCL2-kousen voldoen aan de voorwaarden om te kunnen worden aangemerkt als verbandmiddel. X bv maakt verder ook niet aannemelijk dat concurrenten het verlaagde tarief wel mogen toepassen. De beroepen worden ongegrond verklaard.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 Tab I-A art. 8

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 9 april

Informatiesoort: VN Vandaag

181

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen