Hof Den Haag oordeelt dat de inspecteur de aftrek van de in verband met gevolgde cursussen gemaakte kosten voor lunch en avondeten en reiskosten terecht heeft geweigerd. X geeft namelijk geen inzicht in de afspraken en cursussen waarvoor deze kosten zijn gemaakt.

Naast haar werkzaamheden in loondienst als ambassademedewerker voor 38 uren per week exploiteert X een eenmanszaak. De bedrijfsactiviteiten bestaan uit het verrichten van tolk- en vertaalwerkzaamheden en het geven van cursussen. De inspecteur corrigeert de ingediende IB-aangifte. Hij accepteert daarbij de door X opgevoerde kosten slechts tot een bedrag van € 2000 en is van mening dat geen recht bestaat op de zelfstandigenaftrek. Na bezwaar staat hij een aftrek toe van een bedrag van € 3679 aan bedrijfslasten. Rechtbank Den Haag bevestigt de uitspraak op bezwaar.

Hof Den Haag oordeelt dat de inspecteur de aftrek van de in verband met gevolgde cursussen gemaakte kosten voor lunch en avondeten en reiskosten terecht heeft geweigerd. X geeft namelijk geen inzicht in de afspraken en cursussen waarvoor deze kosten zijn gemaakt. Ook acht het hof van belang dat veel kosten rond het weekend zijn gemaakt. X heeft volgens het hof ook geen recht op de zelfstandigenaftrek. X maakt niet aannemelijk dat zij ten minste 1225 uren heeft besteed aan haar onderneming. Daarbij acht het hof de verklaring van X ter zitting van belang, dat zij niet weet hoeveel uren ze aan een opdracht besteedt en dat ze dat ook niet bijhoudt. Het achteraf, door haar voormalige boekhouder, opgemaakt urenoverzicht is dan geen schatting op basis van primaire aantekeningen van X zelf. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.76

Wet inkomstenbelasting 2001 3.25

Wet inkomstenbelasting 2001 3.15

Wet inkomstenbelasting 2001 3.6

Instantie: Hof Den Haag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Editie: 14 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

296

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen