Staatssecretaris Van Rij van Financiën laat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de box 3-wetgeving eerder aan te passen. Het is onwenselijk om te wachten op de invoering van de vermogensrendementsheffing over het werkelijke rendement, met als beoogde inwerkingtredingsdatum 2025. Dit staat in de antwoorden van de bewindsman op vragen van Van Dijk (CDA), Idsinga (VVD), Omtzigt (Groep Omtzigt), Van der Lee (GroenLinks) en Hammelburg (D66).

Van Rij informeert de Tweede Kamer op vrijdag 4 februari 2022 over de contouren van de hersteloperatie box 3. Op 2 februari 2022 vindt eerst een debat plaats in de Tweede Kamer over dit onderwerp.

De reikwijdte van de groep belastingplichtigen die in aanmerking komt voor herstel in verband met box 3 is op dit moment nog niet bepaald, maar de staatssecretaris weegt zeer serieus mee of de groep die geen bezwaar heeft gemaakt ook onder het rechtsherstel valt.

Definitieve aanslagen 2022 worden in lijn met het arrest opgelegd. Op dit moment wordt uitgewerkt hoe dit moet worden vormgegeven. De burger hoeft nog geen actie te ondernemen voor het jaar 2021. Over het jaar 2021 zijn nog geen definitieve aanslagen opgelegd. Voorlopige aanslagen 2022 die niet in overeenstemming zijn met het arrest van de Hoge Raad worden later bij de vaststelling van de definitieve aanslagen 2022 door de Belastingdienst hersteld. Daarnaast wordt momenteel uitgewerkt op welke wijze tot herstel wordt gekomen van de op of na 24 december 2021 opgelegde definitieve aanslagen en navorderingen. Ook daarvoor hoeven de betrokken burgers nu geen actie te ondernemen.

Het herstel van aanslagen is een grote uitdaging voor de Belastingdienst. Voor een uitvoerbare wijze van herstel moet een oplossing worden gekozen die voor de verschillende belastingjaren zo eenvormig mogelijk is en zoveel mogelijk geautomatiseerd en massaal kan worden uitgevoerd, zodat het uitvoerbaar is voor de Belastingdienst en de betrokken belastingplichtigen.

Binnen twee maanden stuurt Van Rij een lijst met alle uitgebrachte interne en externe adviezen (inclusief de landsadvocaat) over box-3 vanaf 2010 naar de Tweede Kamer.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 1 februari

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

14

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen