Hof Amsterdam kent X aftrek toe wegens uitgaven voor extra kleding en beddengoed vanwege chronische prostaatproblemen en een huidaandoening.

Belanghebbende, X, claimt in zijn aangifte IB/PVV 2015 aftrek wegens uitgaven voor specifieke zorgkosten. De geclaimde aftrek wordt in de bezwaarfase gedeeltelijk geaccepteerd. X komt uiteindelijk in hoger beroep en stelt ook recht te hebben op aftrek wegens uitgaven voor andere hulpmiddelen. Het betreft de batterijen voor een hoorapparaat. Ook is de aftrek wegens uitgaven voor extra kleding en beddengoed in geschil. Dit vanwege prostaatproblemen bij X en een huidaandoening van zijn echtgenote.

Hof Amsterdam beslist in navolging van de rechtbank dat X geen recht heeft op aftrek voor uitgaven voor batterijen voor een hoorapparaat. Het opvoeren van een stelpost is daarvoor niet voldoende. Vanwege het ontbreken van facturen en betaalbewijzen maakt X niet aannemelijk dat de opgevoerde batterij-kosten in het jaar 2015 daadwerkelijk zijn gemaakt en op hem hebben gedrukt. Het hof kent X wel aftrek toe voor uitgaven voor extra kleding en beddengoed voor hemzelf en voor zijn echtgenote. Uit de in hoger beroep overgelegde verklaring van de huisarts blijkt dat bij beide, vanaf het jaar 2010, sprake is van chronische aandoeningen die extra kosten met zich meebrengen. Niet in geschil is dat deze kosten op X hebben gedrukt. Het hoger beroep van X is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 6.17

Instantie: Hof Amsterdam

Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Editie: 6 januari

Informatiesoort: VN Vandaag

  398
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen