Hof 's-Gravenhage oordeelt dat de gemeente Rotterdam bij het vaststellen van de WOZ-waarden van de nieuwe distributieloodsen terecht de omzetbelasting heeft meegenomen. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

 

Belanghebbenden verschillen met de heffingsambtenaar van de gemeente Rotterdam van mening over de WOZ-waarden 2007 van een viertal distributieloodsen (opgeleverd begin 2007) die bij hen in eigendom en gebruik zijn. De grond waarop de loodsen staan, is in eigendom bij de gemeente Rotterdam. Belanghebbenden hebben een recht van erfpacht op deze grond. Belanghebbenden gebruiken de loodsen voor met btw belaste prestaties. In geschil is of de heffingsambtenaar bij het vaststellen van de WOZ-waarden terecht de omzetbelasting in de waarde heeft betrokken. De gemeente heeft de WOZ-waarden vastgesteld op de waarde in het economische verkeer en deze berekend aan de hand van de huurwaardekapitalisatiemethode.

Hof 's-Gravenhage (MK I, 23 augustus 2011, BK-10/00645, BK-10/00646, BK-10/00647, BK-10/00648 en BK-10/00649) oordeelt dat de gemeente Rotterdam bij het vaststellen van de WOZ-waarden van de nieuwe distributieloodsen terecht de omzetbelasting heeft meegenomen. Aangezien zowel belanghebbenden als de huurders met btw belaste prestaties verrichten, drukt er geen BTW op de koop- of huurprijzen. Bij de aankoop van de loodsen maakt de aan belanghebbenden in rekening gebrachte omzetbelasting deel uit van de prijzen, die zij slechts bereid zijn gebleken te betalen in de wetenschap dat deze btw – door het aftrekrecht – niet op hen drukt. Aannemelijk is dat ook andere marktpartijen die de distributieloodsen zouden willen kopen, dezelfde terughoudendheid in die bereidheid zouden tonen. De ratio van het stelsel van de omzetbelasting is, dat op de bedrijfsvoering van ondernemers geen omzetbelasting drukt voor zover zij belaste prestaties verrichten. Voor deze ondernemers gelden prijzen exclusief omzetbelasting als waarde in het economisch verkeer. Uit vaste jurisprudentie van de Hoge Raad (zie bijvoorbeeld HR 8 augustus 2003, nr. 38.085, BNB 2003/347) volgt echter, dat de waardering naar de waarde in het economische verkeer van de distributieloodsen in de eerste twee jaar na ingebruikneming moet plaatsvinden inclusief omzetbelasting. Het hof ziet geen reden van deze vaste jurisprudentie af te wijken, aangezien moet worden uitgegaan van de waarde in het economische verkeer, zijnde een objectieve waarde. Het hof verklaart het hoger beroep van belanghebbenden dan ook ongegrond. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet waardering onroerende zaken 17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Hoge Raad

Editie: 22 januari

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen