Mensen die de afgelopen jaren te veel vermogensrendementsheffing hebben betaald maar geen bezwaar hebben gemaakt, klagen massaal bij de Belastingdienst. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij tegen RTL Z gezegd. Inmiddels zijn er al 115.000 klachten en verzoeken binnen. Het aantal klagers neemt nog steeds toe, binnenkort komt het ministerie met nieuwe cijfers.

Het kabinet besloot dat alleen mensen die bezwaar hebben gemaakt compensatie ontvangen. De vermogensrendementsheffing was strijdig met Europees recht, bepaalde de Hoge Raad vorig jaar. Omdat over een fictief rendement belasting werd geheven betaalden mensen belasting over rente-inkomsten die ze niet hadden. Tienduizenden mensen die in de periode 2017 tot en met 2020 bezwaar hebben gemaakt moesten van de hoogste rechter schadeloos worden gesteld.

Het kabinet besloot mensen die geen bezwaar hebben gemaakt niet te compenseren. Dat mag ook, besloot de Hoge Raad. Via een verzoek om ambtshalve mindering kunnen mensen de Belastingdienst vragen om een vermindering van de belastingrekening. De fiscus gaat die verzoeken afwijzen, waarna mensen in bezwaar kunnen bij de rechter. Die beslist dan uiteindelijk over de afwikkeling. Van Rij zegt afspraken te maken met een aantal belangenverenigingen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van de rechter, zo meldt RTL Z.

De koepelorganisaties NBA, NOAB, NOB, RB en SRA waarschuwden vorige maand al voor een stortvloed aan bezwaarschriften met alle gevolgen van dien voor de werkdruk van zowel belastingadviseurs als de Belastingdienst.

Lees ook het Dossier Box 3.

Bron: RTL Z

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

31

Gerelateerde artikelen